• Login
    View Item 
    •   Home
    • Master Theses (MT)
    • Agriculture
    • MT - Agribisnis
    • View Item
    •   Home
    • Master Theses (MT)
    • Agriculture
    • MT - Agribisnis
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Analisis Pengaruh Faktor-faktor Produksi Terhadap Produksi Kakao (Theobroma cacao L.) Dengan Penerapan Pengendalian Hama Terpadu (PHT) di Kabupaten Serdang Bedagai

    Thumbnail
    View/Open
    Appendix (596.5Kb)
    Reference (587.5Kb)
    Chapter III-V (913.2Kb)
    Chapter II (616.0Kb)
    Chapter I (525.1Kb)
    Abstract (592.6Kb)
    Cover (686.3Kb)
    Date
    2016-04-18
    Author
    Matondang, Christina Oktora
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Kakao merupakan salah satu tanaman perkebunan yang mempunyai nilai ekonomis sangat tinggi. Dalam usaha peningkatan produksi kakao di Kabupaten Serdang Bedagai, petani menghadapi berbagai masalah. Penerapan Program Pengendalian Hama Terpadu (PHT) dalam faktor-faktor produksi dapat meningkatkan produksi kakao, antara lain pengoptimalan lahan, penggunaan pupuk sesuai anjuran dan pemanfaatan tenaga kerja yang berkualitas. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis perbedaan tingkat produksi antara petani yang menerapkan dan yang tidak menerapkan PHT. Kedua untuk menganalisis pengaruh faktor-faktor produksi terhadap produksi kakao dengan menerapkan PHT di Kabupaten Serdang Bedagai. Jenis penelitian ini adalah penelitian sebab akibat dengan teknik pengambilan sampel secara purposive. Populasi penelitian adalah 92 orang petani yang menerapkan PHT dan 30 orang yang tidak menerapkan PHT, sehingga total observasi adalah sebanyak 122 sampel. Data yang digunakan dalam penelitian ini adalah data primer yang diperoleh dari petani dengan metode survey. Data sekunder yang diperoleh dari Biro Pusat Statistik, Dinas Perkebunan, Petugas UPPT Kota Tengah di bawah Kementerian Pertanian serta asosiasi yang terkait. Metode analisis yang digunakan adalah analisis independent t-test dan regresi fungsi cobb douglas. Hasil penelitian menunjukkan adanya perbedaan yang signifikan antara produksi kakao petani yang menerapkan PHT dan yang tidak. Secara serempak, luas lahan, tenaga kerja dan pupuk berpengaruh positif terhadap produksi kakao. Namun secara parsial, luas lahan dan tenaga kerja berpengaruh positif terhadap produksi kakao sedangkan pupuk berpengaruh negatif.
     
    Cocoa is one of the plantation crops which have a very high economic value. In efforts to increase cocoa production in Serdang Bedagai District, farmers face a variety of problems. Implementation of integrated pest management programs in the factors of production can increase the production of cocoa, among others, optimization of land, use of fertilizer as recommended and qualified manpower utilization. This study aimed to analyze the differences between the production levels of farmers who apply and not applying the IPM. Second to analyze the influence of the factors of producion to the production of cocoa by applying IPM in Serdang Bedagai District. This type of research is the study of causation with a purposive sampling technique. The study population was 92 farmers who apply IPM dan 30 farmers who did not apply, so the total sample of the observation is 122 sample. Data used in this study are primary data obtained from farmers by survey method. Secondary data obtained from the central bureau of statistics, estate agency, officer technical services unit under the ministry of agriculture and related associations. Analysis method used is the analysis of independent t-test and logistic regression cobb douglas. The result of the research showed that there is a significant difference between the production cocoa of cocoa farmers who apply and not applying IPM. Simultaneously, land, labor and fertilizer positive effect on the production of cocoa. However partially, land and labor positive effect on the production of cocoa while the negative effect of fertilizer.
     
    URI
    http://repository.usu.ac.id/handle/123456789/58039
    Collections
    • MT - Agribisnis [70]

    Related items

    Showing items related by title, author, creator and subject.

    • Analisis Pengaruh Faktor Produksi Modal, Bahan Baku, Tenaga Kerja Dan Mesin Terhadap Produksi Glycerine Pada Pt.Flora Sawita Chemindo Medan 

      Herawati, Efi (2008-07-29)
      Perkembangan ekspor oleokimia akan terus meningkat hingga tahun 2010. Perkembangan ini dipicu oleh permintaan yang terus bertambah, baik pada pasar lokal maupun domestik. Untuk itu PT.Flora Sawita Chemindo sebagai pabrik ...
    • Analisis Pemanfaatan dan Pemberdayaan Faktor-Faktor Produksi Teh di PT. Perkebunan Sidamanik. 

      Sarwedi Sihombing (2008-04-11)
      ABSTRACT There are some aspects of economy that must be concerned with a firm. They are production, productivity, cost and income in one way which have connection with profits. But the production matter is main purpose ...
    • Analisa Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Ikan Nila di Desa Sibaganding Kecamatan Girsang Sipangan Bolon, Kabupaten Simalungun 

      Chrisman B.H.Siregar (2008-04-17)

    University of Sumatera Utara Institutional Repository (USU-IR)
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsSubjectsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsSubjectsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    University of Sumatera Utara Institutional Repository (USU-IR)
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV