• Login
    View Item 
    •   Home
    • Student Papers (SP)
    • Mathematics and Natural Sciences
    • SP - Chemistry
    • View Item
    •   Home
    • Student Papers (SP)
    • Mathematics and Natural Sciences
    • SP - Chemistry
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Isolasi Senyawa Flavonoida Dari Buah Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa Boerl.)

    Thumbnail
    View/Open
    Appendix (2.133Mb)
    Reference (214.1Kb)
    Chapter III-V (554.3Kb)
    Chapter II (303.5Kb)
    Chapter I (220.2Kb)
    Abstract (212.1Kb)
    Cover (291.5Kb)
    Date
    2011-11-07
    Author
    Albinur P. S.
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Isolasi senyawa Flavonoida yang terdapat pada buah Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa Boerl.) dilakukan dengan maserasi mengunakan pelarut metanol. Ekstrak pekat metanol diekstraksi partisi dengan n-heksana kemudian diasamkan dengan menggunakan HCl 6% sambil dipanaskan. Dan kemudian di ekstraksi partisi dengan klorofom untuk menarik senyawa flavonoida. Ekstrak pekat klorofom yang merupakan flavonoida total dianalisi KLT, dan kemudian dipisahkan dengan kolom kromatografi dengan eluen n-heksana : etil asetat (70:30)v/v. Senyawa yang diperoleh kemudian dimurnikan dengan cara rekristalisasi dengan aseton, menghasilkan Kristal kuning kecoklatan sebanyak 80 mg dengan harga Rf = 0,423. Selanjutnya dianalisis dengan Spektrofotometer UV-Visible, Spektrofotmeter Infra Merah (FT-IR) dan Spektrofotometer Resonansi Magnetik Inti Proton (1H-NMR). Dari data analisis dan Interpretasi spektroskopi, mengindikasikan bahwa senyawa hasil isolasi yang diperoleh adalah senyawa Flavonoida jenis Flavon.
     
    Isolation of flavonoid compounds from god’s crown fruit (Phaleria macrocarpa Boerl.) has been done with maceration by methanol solvent. The concentrated extract then partition extracted with n-hexane and then acided by HCl 6% while heated. Continued extraction with chloroform to get flavonoid compounds. The concentrated chloroform extract which is total flavonoid was analysed with Thin Layer Chromatography, then separated with Column Chromatography with eluent n-hexane : ethyl acetate (70:30 v/v). The obtained compounds was purified by recrystallization with acetone that produce brownish-yellow as much as 80 mg with Rf = 0,423. The compounds were futher identified analysis by using Spectroscopy Ultraviolet-Visible (UV-Vis), Fourier transform Infra Red Spectroscopy (FT-IR) and Proton Nuclear Magnetic Resonancy Spectroscopy (1H-NMR). Bases on spectroscopy analysis, indicated that compounds is flavonoid compounds.
     
    URI
    http://repository.usu.ac.id/handle/123456789/30132
    Collections
    • SP - Chemistry [1307]

    University of Sumatera Utara Institutional Repository (USU-IR)
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsSubjectsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsSubjectsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    University of Sumatera Utara Institutional Repository (USU-IR)
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV