Konsumsi Pangan Keluarga Dan Pola Pangan Harapan (PPH) Di Desa Kampong Jeumpa Kecamatan Glumpang Tiga Kabupaten Pidie
Abstract
Food is as the basic needs for human which must be available every time in order to survive. To fulfill the needs of the body for the nutrient, everyone should consume appropriate food required by the body in order to get energy and have healthy life.
The objective of this research is to know the description of food consumption of family and the availability of food in Kampong Jeumpa village, Glumpang Tiga sub-district. This is descriptive research with cross-sectional design. The population is all families residing in Kampong Jeumpa village Glumpang Tiga sub-district that is 110 family. The sample is partly from the population selected with simple random method that is 53 family. Primary data collection used form assisted sheet of Food Recall 24 hours.
The results of the research show that mostly of the people do not consume appropriate food in accordance with the food classification in Desirable Dietary Pattern (DDP). Of 53 respondents, only 23 respondents (43.45%) consuming the appropriate food with food classification in DDP. Whereas, average energy consumption of the people is 2045 calorie. Of 53 respondents, only 60.4% consume adequate protein whereas for 20.8%, it is inadequate. And for the protein, it is only 79.2% consume adequate protein whereas 20.8% is inadequate. It is caused by the number of family members and the food to serve is inadequate for the energy of each person everyday. It also caused that it is only 9.4% of 35 respondents with DDP score fulfilling the expectation DDP score. And the score of PPH for the population of Kampong Jeumpa village is categorized low that is 68.2.
Based on the findings, it is suggested to have good cooperation with integrated cross sectors in order to give nutritional guidance and health for the society in order food availability the health. The need of active participation from local society is necessary to use their own land for producing the food without spending the cost. Pangan merupakan kebutuhan dasar bagi manusia yang harus tersedia setiap saat untuk dapat hidup. Untuk memenuhi kebutuhan tubuh akan zat gizi maka setiap orang perlu mengonsumsi makanan yang sesuai dengan yang dibutuhkan tubuhnya agar dapat beraktivitas sehat dan berkarya.
Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui gambaran konsumsi pangan keluarga dan pola pangan harapan di Desa Kampong Jeumpa Kecamatan Glumpang Tiga. Penelitian ini bersifat deskriptif dengan rancangan cross sectional. Populasi dalam penelitian ini adalah seluruh keluarga yang bertempat tinggal di Desa Kampong Jeumpa Kecamatan Glumpang Tiga yaitu sebanyak 110 keluarga. Sampel adalah sebagian dari populasi yang dipilih dengan metode acak sederhana yaitu 53 keluarga. Pengumpulan data primer menggunakan alat bantu formulir Food Recall 24 jam, Food List dan Food Weighing.
Hasil penelitian menunjukkan bahwa pada umumnya masyarakat tidak mengonsumsi jenis pangan yang sesuai dengan kelompok pangan dalam PPH. Dari 53 keluarga hanya 23 rkeluarga (43,4%) yang mengonsumsi jenis pangan yang sesuai dengan kelompok pangan dalam PPH. Sementara itu rata-rata konsumsi energi penduduk sebesar 2045 kalori. Dari 53 keluarga hanya 60,4% yang konsumsi energinya cukup sedangkan 39,6% tidak cukup. Dan untuk protein hanya 79,2% konsumsi proteinnya cukup sedangkan 20,8% tidak cukup. Ini disebabkan banyaknya jumlah anggota keluarga sehingga makanan yang disajikan tidak memenuhi kebutuhan energi perorang perhari. Ini juga menyebabkan hanya 9,4% dari 53 keluarga yang skor PPH nya hampir memenuhi skor PPH harapan. Skor PPH penduduk untuk Desa Kampong Jeumpa rendah yaitu 68,2.
Berdasarkan hasil yang ditemukan, disarankan adanya kerjasama dengan lintas sektor secara terpadu untuk memeberikan penyuluhan gizi dan kesehatan kepada masyarakat untuk meningkatkan kesehatan. Perlunya peran aktif dari masyarakat setempat untuk memanfaatkan lahan sendiri agar tersedia bahan pangan tanpa harus mengeluarkan biaya.